Horsmaa ja nokkosta.
Ruokaa ja terveyttä.
Toivottavasti.
Hanskat käteen, veitsi ja astia mukaan ja menoksi.
Sopivan kokoisia versoja tai niiden latvoja ja lehtiä löytyy melkein mistä vain.
Hyvin rehevässä paikassa nokkosessa on paljon nitraatteja, mutta aurinkoisella ilmalla se kuluttaa ne itsekseen loppuun, eli kolmen aurinkoisen päivänä jälkeen myös rehevästä paikasta voi hyvällä mielellä nokkosia keräillä. Vain navetoita, hevoshakoja, huussin takoja yms. vältän, koska siellä on runsaasti myös ulostebakteereja.
Sitten lioitusta kylmässä vedessä, jotta päästään eroon nelijalkaisista proteiineista.
Sitten ryöppäystä, jotta päästään eroon myös niistä poltinkarvoista.
Pari minuuttia kiehuvassa vedessä riittää.
Sitten vaan hienonnetaan ja käytetään.
Meillä on syöty nokkosmunakasta ja nokkosjauhelihakastiketta.
Lätyt, sämpylät, muhennokset ja piirakaat odottavat vielä ensiviikkoon.
Maitohorsma on minulle ruuanlaitossa uusi tuttavuus, mutta hyvin on sekin maistunut.
Olen keräillyt versoja ja keitellyt niitä suolavedessä noin 5-10 minuuttia riippuen versojen koosta.
Esikäsittelyksi tarvitaan vaan lehtien ja lehtitupsun poisto ja tadaa "parsaa" omasta maasta!
Voisulaa tai joku hyvä kastike tai majoneesia...
Huomenna teen raparperipiirakkaa niin ei mene liian terveelliseksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti