.

.

tiistai 13. elokuuta 2013

Aamupäivän kestit

Joskus menee päiväkausia, ettei käy yhtään vierasta.
Ei edes sisko pistäydy,
mutta sitten tulee päivä, että vieraita käy solkenaan.
Ehkä ne haistaa, että on leiponut...
 
 
Aurajuusto-parmesaani foccacio

 
Erittäin hyvää.
Myös kylään eksyneen enon mielestä.
Meinasi jopa koittaa leipomista...

 
5dl vehnäjauhoja
4dl spelttijauhoja
1dl kauraleseitä
1rkl sokeria
1rkl suolaa
1pussi kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä (reilusti kädenlämpöistä)
1/2dl öljyä (kylmäpuristettu auringonkukka)
Päälle:
aurajuustoa
parmesaanjuustoa
öljyä
 
Ja tässä hyvä veliseni, mitä näille pitää tehdä:
Mittaa  kuivat aineet eli kaikki aineet ennen vettä ja sekoita ne keskenään isossa muovikulhossa.
Lämmitä vesi ja sekoita öljy siihen. Lisää vesi-öljy kuiviin aineisiin sekoittaen. Valitse sekoittamiseen esim. puuhaarukka tai jokin muu, mitä et saa poikki.
Kun aineet on yhdistetty, levitä pöydälle vähän vehnäjauhoja (ripottelet niitä silleen nätisti) ja kaadat taikinan siihen päälle. Vähän lisää jauhoja taikinan päälle, ettei tartu käsiin ja möyhennä, vaivaa ja painele, kunnes saat sellaisen kimmoisan pallon.
Pallo takaisin kuppiin, pyyhe päälle ja odottelet tunnin.
Sitten päällys: (ja uuni päälle 200asteeseen)
Taikinan pitäisi sen tunnin aikana kasvaa kaksinkertaiseksi (jos näin ei käynyt, huuda Xena paikalle ja yritä uudelleen). Paisunut taikina pitää sitten kaataa leivinpaperille ja taputella sellaiseksi mukavan näköiseksi ja noin kahden sentin paksuiseksi. Taikinan pinnalle painellaan sormilla kuoppia, siihen pirskotellaan öljyä, murustellaan aurajuustoa ja raastetaan parmesaania. Eikä muuta.
Uuniin puoleksi tunniksi ja valmis!
 
 
Lasten kanssa leivoin piirakan.
Tällä kertaa hillosta ylijääneistä persikoista.

 


3 kommenttia:

  1. Xena <3 :DD Mun lemppari, suorastaan idoli lapsuudesta! :D

    Voi vitsi miten hyvältä tuo leipä näyttää! En oo koskaan tehny tuon sortin leipää, täytyy kyllä joskus ehdottomasti kokeilla. Kiva kun laitat ohjeetkin tänne, niin voi sitten käydä lukaisemassa kun inspis leipomiseen iskee!

    VastaaPoista
  2. Eno (joka ei juurikaan laita ruokaa eikä oo koskaan leiponu) väläytti tänään leipomisen mahdollisuutta niin laitoin sille heti ohjeistusta :D Aina vaan hirvittää, että jos joku kokeilee näitä ohjeita ja epäonnistuu niillä ihan täysin... Mutta laitan miten oon ite saanu onnistumaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin se täytyy tehä, se ohje esille millä ite onnistuu :D paljonhan riippuu uunistakin, joskus menee pilalle vaikka tekis täysin ohjeen mukaan. Niinkuin meillä; teen pannarin aina samalla ohjeella ja joka kerta siitä tulee ihan erilainen. Epäilen syylliseksi uunia (testasin muuten sen kun kerroit, että voi riippua siitä paistaako heti vai hetken päästä), koska toinen puoli pellistä on aina vähän erinäköinen kuin toinen. Mutta tämä vain pannarin kanssa, kaikki muu kyllä paistuu tasaisesti.. ehkä meijän uuni on pannari-vastainen :D

      Poista